Bebek Ruh Sağlığı Nedir?
Bebek Ruh Sağlığı dünya psikoloji literatüründe ilgi çeken konulardan biri olmasına rağmen Türkiye’de anne ve babaların bilgi sahibi olmadıkları bir alandır. Bebek ruh sağlığı 0-3 yaş dönemi kapsar. Bebek ruh sağlığı uzmanları, bu dönemdeki bebeklerin sosyal, fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimlerini takip eden, bu döneme özgü tanıları bilen ve tedavi eden, normal gelişimlerinin devam edebilmesi için gerekli koşulları araştıran uzmanlardır.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için hem fiziksel ihtiyaçlarının hem de duygusal ihtiyaçlarının eşit oranda önem verilerek karşılanması gerekir. Ancak hem toplumda kuşaktan kuşağa aktarılan yanlış inançlardan kaynaklı hem de anne ve babanın bebeklerini eskiye göre daha az destekle büyütmek durumunda kalmaları sağlıklı gelişimin önünde engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla, bebek ruh sağlığı hakkında bilgi edinmek bebeğinizi olası risklerden koruyacaktır.
Peki sağlıklı bebek gelişimi (0-3 yaş için) için nelere dikkat edilmelidir?
Bebeğe bakım verenin sürekliliği olan bir kişi olması önemlidir. (Örneğin annenin çalıştığı durumda haftanın 3 günü anneannenin 4 günü babaannenin bakım vermesini önermiyorum. Yine özellikle üst SES sahip ailelerde rastladığım bir durum: 1 yaşındaki bebeği İngilizce öğrenmesi amacıyla İngilizce bakım veren kreşlere gönderme isteği. Kesinlikle bunu önermem. )
Bakım verenin, çocuğun acil ihtiyaçlarını gözeten bir ilişki içinde olması önemlidir. (Bu noktada özellikle annede postpartum depresyon veya başka bir psikiyatrik rahatsızlığı varsa bu durum sekteye uğrayabilir. Babalar anneyi tedaviye teşvik etmenizi ve bir bakıcının bebeğin yanında olmasını öneririm.)
Bebeğin rutinlerinin (uyku, yemek ihtiyaçlarının karşılanması ve bebeğin altının değiştirilmesi) uygulanabildiği güvenli bir ortam olmalıdır. (Örneğin anne evinin düzeni konusunda çok hassas ve yardımcısı olmayan bir anneyse, bebeği ağladığında onu kucağına alıp sakinleştirmek yerine televizyon karşısına oturuyorsa bu ortam bebek için kesinlikle sağlıklı bir ortam değildir.)
Bebeğinizle oyun oynayın. Diğer bir deyişle, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamanız dışında beraber vakit geçirdiğiniz keyifli aktiviteler oluşturun.
Bebeğinize tutarlı, güvenli ve sınırları olan bir çevre sunun.
http://www.bebekruhsagligi.org.tr/default.asp?id=51