Telefon: 0553 058 72 58

UK için : +44 7467 852912

Adres: Tunus Caddesi 81-4

UK için : Kensington/Londra

e-posta

pskbilgen@gmail.com

Çocuklara Neden Sınır Öğretmeliyiz?

Çocuklara Neden Sınır Öğretmeliyiz?

 

En basit cevabı çünkü çocukların sınırlara ihtiyacı vardır.

Yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de güven önemlidir.

Örneğin, çaresiz hissettiğinizde size sorununuzla ilgili desteği kimin vereceğini bilmek, o kişiye güvenmek sizi rahatlatır.

Çocuklar için de benzer bir durum söz konusudur.

Anne ve baba tutarlı şekilde gerekli sınırı koyduğunda çocuk korunduğunu hisseder.

Yine sınırları olan bir evde büyüyen çocuk anne ve babasının gücüne, onların sorunları halledebileceğine inanır.

Aksi takdirde evde çocuğa nerede dur diyeceğini bilmeyen ebeveynle yaşayan çocuk kendini güvende hissetmek için yaşına uygun olmayan sağlıksız davranışlar sergileyebilir.

O yüzden bir evde çocuğun çocuk olması, evin sorumluluklarını anne ve babanın gerçekleştirmesi gerekir.

Örneğin, eve misafir gelip gelmeyeceğine ebeveyn karar vermelidir. Eğer çocuğunuz buna müdahale ediyorsa ve siz de buna göz yumarsanız siz çocuğunuzun çocuk olma özgürlüğünü kısıtlar ve gereksiz bir sorumluluk yüklemiş olursunuz.

Ama çok ısrar ediyor, çok ağlıyor diyenleri duyar gibi oluyorum ancak dediğim gibi onun ağlaması veya ısrarcı olması onun evin büyüklerle ilgili kısmına müdahale ettiğinde daha mutlu olacağı ve gelişimine katkı sağlayacağı anlamına gelmez.

En sık rastladığım sınır ihlallerinden birisi de, çocuğun çok ısrar ettiği ve çok ağladığı gerekçesiyle arabada kendi koltuğunda oturmayıp kemer takmaması durumudur.

Ebeveyn çocuğunu korumakla sorumludur, çocuk çocuktur ve her zaman kendi için en iyisini bilemeyebilir, daha dürtüsel olduğu için davranışlarının sonucunu kestiremeyebilir.

Ancak ebeveyn tüm bunların farkında olan bir yetişkin olarak çocuğu için en iyisi olanı bilmekle sorumludur. Her hangi bir kaza yada ani fren anında ama çok ağlamıştı gibi bir açıklama sizi rahatlatacak bir açıklama değildir.

Acı da olsa, o anda çocuğunuzu korumadığınızı ve ihtiyacı olan sınırı ona koyamadığınızı söyleyebilirim.

Her çocuk özgürlük alanını bilmek ister, bu yüzden inana dek, aklında yer edene dek dener. “Belki de bu sefer o sınır aşılacaktır” bunu bilmeye çalışır, bir nevi güven testi gibi düşünün. O yüzden katı değil ama net ve tutarlı olmanız çok önemlidir.

Bazı çocuklar mizacı gereği sınırları daha kolay kabul eder sorgulamaz bazı çocuklar da daha çok sorgular, sizi daha çok dener. Deneme sayısının artması, inatçı yapısı gereği ısrarının fazla olması demek sınıra ihtiyaç duymuyor demek değildir.

Eğer tüm bunları biliyorum ama uygulayamıyorum diyorsanız şunları düşünün, sınır koymak neden bu kadar zor, çocuğunuzu mutsuz edeceğini mi düşünüyorsunuz, onun hayal kırıklığına uğratmış olacağınızı mı düşünüyorsunuz, onu üzülürken veya ağlarken görmek istemiyor musunuz?

Ayrıca, günlük yaşamınızda insanlara sınır koyabiliyor musunuz?

 

Uzman Klinik Psikolog

Bilgen Işık Karaşahin

admin

Bir cevap yazın